22 Eylül 2010 Çarşamba

DİLENEN BEYİNLER



Bu aralar iş yerinde yaşadıklarımın haddi hesabı yok...Günün oniki saati burada geçtiğine göre pek de anormal sayılmaz bu durum.Bu sefer de konum dilenciler.

Önceleri hep büyük şehirlerde olurlar sanırıdım.Buralarda pek karşılaşmazdım.Ama bu sene Marmaris'te bir dilenci patlaması yaşanıyor.Kadınları bırakın minik çocuklar etrafımızda sürekli.Peçete,sakız ve benzeri şeyleri satarak para kazanmaya çalışıyorlar. Hele bir tanesi var ki iyice sinir bozucu.Durak diplerinde bebeğiyle dilenen bir kadın.

İlk zamanlarda çok üzülürdüm,muhakkak yardımım dokunsun isterdim ve kendimce bir çözüm bulduğuma inanmıştım.İş yerimize çalışan arıyorduk. Kim olursa olsun, kaç kişi olursa olsun alacaktık. Aklıma onlar geldi. Geldiklerinde yatacak yer,yemek ve iş verecektik. Dolayısı ile dilenmelerine gerek kalmayacaktı. İşte budur dedim ve gelmelerini bekledim.

Nihayetinde bir tanesi girdi kapıdan içeri. Allah rızası için bana bir.... diye başlayan cümlesini hemen kestim. Bak eleman arıyoruz yan taraftaki büroya başvur,böyle azar azar toplayacağına sigortalı olur ve maaşını alırsın dedim. Kaçı geldi hep yönlendirdim ta ki hiçbirinin o büroya başvurmadığını öğrenene kadar. Resmen işlerine gelmiyordu, insanları kandırmak özellikle turistleri kandırıp döviz koparmak ve bu şekilde rezilce yaşamak onlar için daha cezbediciydi. Kendilerini kısık bir sesle acındırmak ve iş teklifini yapar yapmaz arkalarına kaçarcasına dönmek onlar için daha çekiciydi.

Hiç yılmadım,her zaman aynı teklifi yaptım ama bir gün dayanamadım. Orta yaşlı bir dilenci kadın girdi içeri. Allah rızası için.... dedi ve yine girdim araya iş teklifi ile. Eleman arıyoruz, yan tarafa başvurunu yap dedim. Bir cıngar çıkardı vay efendim halini görmüyor muymuşum,vay efendim çalışacak durumda mıymış ki,bacakları tutuyor muymuş, ne terbiyesizmişim !!! Duyduklarıma inanamadım. Senin dedim,maşallah her yerin tutuyor bacakların da çenen de hadi şimdi çık git burdan diye arkasından bağırdım. Sinirim bozuldu, ama artık bastıra bastıra teklif ediyorum çalışmayı, gelen dilencilere ve bir kere gelen bir daha gelmiyor. Benim işime geldi doğrusu.Beni sıkan tavırlarlardan uzak kalmış oldum.Bunun gibi onca örnek,onca bahane. En çok da üzüldüğüm çocuklar. Saf beyinleri dilenmeyi ve kandırmayı öğrendi. Rengarenk hayatları şimdiden kirlendi. Yalanla, numarayla...

Ahh,ahh...Ne desem boş. Kendimi ne kadar gersem boş. Bir insanın düşüncesini değiştirmek kadar güç bir şey yok hayatta...


11 yorum:

MAVİ TUTKU dedi ki...

Bir insanın düşüncesini değiştirmek kadar güç bir şey yok hayatta...

Bu sözünüzde öyle haklısınız ki. Bu tür dilencilerin işle alakası yok, çünkü işleri zaten dilencilik. İşin kötü tarafı o kucaklarındaki bebeklerle bitmeyen bir kısır döngü oluyorlar.

Asuman Yelen dedi ki...

Kız kardeşimle, reçete ve rapor göstererek dilenen birini hemen yakınımızdaki eczaneye götürüp ilaçlarını almak istedik. Bir dayak yemediğimiz kaldı. İnsan umutsuzluğa kapılıyor bunları yaşadıkça.

Bugday Tanesi dedi ki...

Merhaba O.K.A.
İnsanın kendisine tek tesellisi elimizden geleni yaptık oluyor.Keşke onlar da elimizden geleni elimizden alsalar da bebeklerini kurtarsalar.

Bugday Tanesi dedi ki...

Asuman Abla desene ellerinden zor kurtulduk. Bundan sonra dilencilere karşı bir ekip falan mı kursak?

Leylak Dalı dedi ki...

Apla ya, emekliyim maaş yetmiyo, Allah rızası için bi iş. Genel müdürlük olursa tercih ederim. Saygılar...

pie kurabiye dedi ki...

Geçen yıl apartman yönetisiyken bir tadilat yaptırmıştım.Kapıcımız olmadığı için merdivenleri temizlemek bana kaldı.Tesadüfen bir dilenci geldi.Ben de gel temizle şuraları fazla para vereyim dedim.Sonuç:Kendim temizledim.Arkasına bakmadan kaçtı.Ne biçim iştir bu.

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili Buğday, tutumunu çok doğru buldum ve kakarlı olman da çok iyi olmuş. Malesef insanlar arsızlıkta ve tembellikte o kadar uzmanlar ki, sınır tanımamaları karşısında bize sadece şaşırmak kalıyor.

Bugday Tanesi dedi ki...

Leylak'ım seninle çalışmak kadar güzel bir şey olamaz herhalde.Tüm gün gırgır şamata...
Uslu duramazdık herhalde.Saygılar bizden size :D

Bugday Tanesi dedi ki...

Pie Kurabiye,
Ben de anlam veremiyorum bir türlü.Hem ihtiyaçları var,hem yok.Hepsi yalancı bunların ya...

Bugday Tanesi dedi ki...

Tatlı Bilge'nin annesi :)
Şaşırmak ilk başlardaydı şimdi alıştım.
Kendileri bilirler sonuç olarak.

NzN dedi ki...

tembellik en kolay seçim... hele bir de bu seçim oturduğun yerden para getiriyorsa ne ala...
bu adamların/kadınların senden benden çok parası ve ciddi birikimleri var. birikimleri var ama karakterleri ve ruhlarında bilinçleri, farkındalıkları yok. bebeklikten böyle yetişirlerken kime kimi şikayet edeceksin ki?!