27 Eylül 2010 Pazartesi

CAFE BAHANE


Bahane bulmak (Rationalization): Bir duygu,düşünce ya da davranışın gerçek halinin tam olarak görülemeyip, kişiye uygun gelen, etrafça da kabul görebilir başka açıklamalarla dile getirilmesidir. Bu şekilde kişi haklı olmadığı durumlarda, kendini haklı gibi hissetmeyi ve davranışının sonuçlarından huzurlu olmayı amaçlayan bir düşünce içindedir. Böylece hata ve eksiklerini kapatmaya çalışır.


Bahane bir savunma mekanizmasıymış.Doğru.
Her birimizin mutlak bahaneleri var.Doğruları söyeleyemediğimiz anda sığındığımız bahanelerimiz.Kimi bunlara beyaz yalan der,kimi de bu beyaz yalanlara öyle alışmıştır ki, bu beyaz yalanları içten içe benimser.


Yalanın doğrulaştığı andır bahane.Siyahın beyazlaştığı an.


Benim de zaman zaman oldu bahanelerim, söyledikten sonra beni kendimle epey uğraştıran. İçim doğru yapmadın derken, dilimden kolayca çıkan bahanelerim. Kendimi inandırmaya endekslediğim ve öyle olmadığını bildiğim bahanelerim.Ne acıymış oysa olanı olmamış gibi görmek. Hafıza kaybı gibi. Hayatının bir kısmı yok gibi. Kendime zarar verdiğimi anladığım zamanlarda yaşadığım eksiklik gibi.


Bir daha bir şey uydurmayacağım diyerek rahatladığımı ve bundan sonra en azından kendime doğruları söylemem gerektiğini öğrendiğimde üzerimden kocaman bir yük kalktı. Yapamam çünkü demedim hiç,yap dene ve ondan sonra karar ver dedim.


Ben değiştim.Zaman zaman bahanelere başvurma gereksinimi duydum, ama sonra dedim ki,ya doğruyu söyle yada sus.


Kimi zaman bu uygulamayı başkalarına da göstermek istedim. Hiçbir şey için geç değil dedim. Bahane insanı çürütüyor,yıpratıyor,kendi kabuğuna sokuyor ve kabuk öyle kalınlaşıyor ki kıramıyorsun dedim.
Yanlış gördüğümüzü söylememenin karşıdakine yapılan bir haksızlık olduğuna inanıyorum ben demişti Aydan Atlayan Kedi. Çok da doğru söyledi. Ben bunu yapmayı denedim sürekli. Ama sonra fark ettim ki benim doğrum başkasının doğrusuna uymuyor. Başkası için doğru bulmaya çalışıp bunu söylediğim zamanlarda çok haklısın denildi hep. Ama uygulamaya gelince hiç bir ilerleme kaydedilemedi. Bununla birlikte bahaneler de türedi. Ve sonra anladım ki, insan kendi kabuğunu anca kendi kırabilir. Bunun için sadece bir çekice ihtiyacı vardır. Tek sorun kendine uygun olan çekici bulabilmek.


Sizin de var mı yada var mıydı bahaneleriniz? Buyrun o zaman Cafe Bahane'ye...

8 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Olmaz mı Buğdaycım? Hayat bahanelerden ibaret, kimi gerçek kimi yalan. Bazen yaşamın yükü öyle bir biniyor ki insanın üzerine bir bahaneyle kendini saklayıp ruh sağlığını koruyorsun. O yüzden sal gitsin, abartmadığın, karşındakini enayi yerine koymadığın sürece sakıncası yok:))
Sabah sabah güzel yüzünden öpeyim seni de günüm aydınlansın ama öptürmek istemez de "nezleyim" gibi bir bahane uydurursan da canın sağolsun:))))

Asuman Yelen dedi ki...

Önce hemen söylemeliyim çok güzel bir yazı bu.
Tertemiz, günahsız dünyaya gelen insanoğlunun çocuk yaşlarından itibaren ufak ufak başlayıp ilerleyen zaman içinde yaşamına iyiden iyiye yerleştirdiği enstrüman, bahane. Savunma mekanizması. Hepimizin zaman zaman tüm bunları sorgulamamız bu zaaflarımızdan arınmamız gerek. Çuk zor da olsa...

Bugday Tanesi dedi ki...

Leylak Abla,sen öpmek isteyeceksin ben de öptürmeyeceğim öyle mi hahay,güleyim bari.Yanaklarım sana emanet :)

Bugday Tanesi dedi ki...

Çok teşekkür ederim Asuman Abla.Haklısın bir tür alışkanlık diyebiliriz.Sigara sağlığa zararlıdır deniyor ama kimse bu zarardan vazgeçmek istemiyor,bahane de böyle bir şey.Zararlı olduğunu bildiğimiz halde tüketmeye devam ediyoruz.

Asis dedi ki...

Merhaba,bahanesiz hayat olmaz mutlaka zaman zaman olmuştur bahanelerim.Ama başka insanlara zarar verecek türden değil belki sadece kendime..Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Merhabalar, bloguma biraktiginiz güzel yorumlar icin cok tesekkür ederim... Sayfamda "Seker Hamurundan Cicekler" diye verdigim linki tiklarsaniz benim zaten o kursta oldugumu göreceksiniz...Adres;http://tortentante.blogspot.com/2010/09/kreatives-chaos.html
Ben uzun zamandir o blogun sahibi Frau Monika ile yazisiyorum... Yani blogunu takipteyim, en son verdigi yayinda kurs actigini görünce kayit oldum.... Hatta sayfasindaki son yayinda kurstan görüntüler vermis, oradaki ilk iki el bana ait... Tekrar bilgilerndirmeleriniz icin cok tesekkür ediyor, sevgilerimi yolluyorum....

Mutluanne dedi ki...

Benimde o kadar çok bahanelerim varkı şu ara saymakla bitmez.Sadece kendime ama kimseye zararım yok yani
sevgiler

Bugday Tanesi dedi ki...

Dünyanın ne kadar küçük olabileceğini yendien gördüm. Şaşırmadım desem yalan olur :)
Çok başarılı çalışmalarınız var,keşke ben de katılabilsem.
Sevgiler...