27 Nisan 2010 Salı

YEDİ KOCALI FELAKET

Aslında bu başlığı bu şekilde yazsam mı yazmasam diye çok düşündüm.Ama gerçekten bu söylemi hakedecek kadar kötü bir tiyatro izledim Cumartesi akşamı.Marmaris Anfi Tiyatro'da. Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin Yedi Kocalı Hürmüz oyunuydu bahsettiğim.
Emek dil uzatılacak bir olgu değildir,şüphesiz.Özellikle tiyatro gibi az seyredilir bir şeyse, verilen emek ve alınan sorumluluk daha fazladır.Gerçekten de dediğim gibi oldu.Anfi Tiyatro'nun yarısı anca doldu.Ve böyle bir sahnede oyun oynamak ne güçtür, düşünmek bile istemem.İşte benim takıldığım nokta bu.Ortada tiyatro izlemeyen bir topluluk var.Düzen,planlama ve konu iyi olacak ki,seyirci eğlenebilsin ve tiyatroya ilk kez katılan,bir daha olsa yine gelirim diyebilsin.
Benim gözüme ilk çarpan sahnenin karanlılığıydı.Neredeyse hiç ışık yoktu. En önde oturmamıza rağmen oyuncuyu göremedik.İkinci ve en kötü husus, ses kalitesinin bozukluğu idi.Mikrofon bir papatya oyunundaki seviyor sevmiyor ikilemesi gibi bir çalışıyor bir çalışmıyordu.Söylenenlerin çoğu anlaşılmadı dolayısı ile.Bir de son etken, ki bunda gerçekten oyuncuların suçu yok, yağmurun çiselemeye başlamasıydı.Zaten yarısı anca dolmuş olan Anfi Tiyatro'nun bir yarısı daha boşaldı.Uğultular,bir bulut şeklinde sahneyi gölgeledi.Üzüldüm,bu manzarayı izlediğim için.
Şöyle bir yorum yapılmış ayrıca.
''Marmaris"te ki en büyük eksiklik olduğu için halkımız sitem eder Marmaris"te sosyal aktiviteler olsun diye, ama yaptığımız zamanda ilgi ve alakanın ne kadar olduğunu yukarda boş tribünleri görerek herkes anladı.”
Haklı olabilir ama bu unsurlar sonucunda bir daha gelmem cümlesini çok duydum oradan ayrılırken...
Derken ben bile  soru işaretleri ile dolu döndüm eve,bu akşamı farklı mı geçirseydim acaba diye.Çok mu haksız davranıyorum acaba?

3 yorum:

bilge ve annesi dedi ki...

Bence sonuna kadar haklısın. Ne olursa olsun insanların yaptıkları işlere özen göstermesi gerekiyor. hele ki görsel bir iş yapıyorsanız, hele ki bizim toplumumuz da bir oyun sergiliyorsanız bu özenin kat kat artması gerek. Böyle olunca sizin de vaktinizin boşa gitmişliği duygusuna kapılmanız çok normal.

Bugday Tanesi dedi ki...

Yorumuna tamamen katılıyorum.Keşke biraz daha özen gösterilse sunulan her şeye.Bir yemek sunumuyla aynıdır bence gösteriye sunulan şey.Yemeğin görüntüsü ne kadar güzelse o kadar acıkır,o kadar lezzetine inanırız...
Bundan sonra daha seçici olacağım.

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Özen olmazsa emeğin de hiç bir anlamı kalmıyor bu yüzden çok haklısın bence de.


www.hayatizlerim.com