12 Kasım 2008 Çarşamba

SOKRATES

Sokrates'ten etkilendiklerimle sizleri ne kadar etkilerim bilmiyorum ama söylediklerini mutlaka gözden geçirin.Onun hakkında birkaç kesit okudum ve bunları sizlerle paylaşmak istedim.

Sokrates felsefe tarihinin belki de en gizemli şahsıdır.Atina'da doğmuştur.Tek kelime olsun yazmamıştır bildiklerini öğrencilerine aktarmıştır.Buna rağmen Avrupa düşüncesinde büyük etkisi olmuştur.Düşüncelerinden ve yorumlarından birkaçı:

1- Sokrates kendine düşen şeyin insanların doğruyu doğurmasına yardımcı olmak olduğuna inanıyordu. Çünkü gerçek kavrayış insanın içinden gelir. Başkaları tarafından öğretilemez. İnsanın içinde kavradığı şeydir gerçek bilgi.

2-Sokrates hiçbir şey bilmiyormuş gibi yaparak, insanları tam da buna ,mantığı kullanmaya zorlardı. Cahili 'oynardı' ya da olduğundan daha aptalmış gibi görünürdü.Buna 'Sokratesçi İroni' denir.

3-En bilge kişi bilmediğini bilen kişidir. Sokrates de tek birşey bildiğini söylüyordu ve bu da hiçbirşey bilmediğiydi. Bildikleri azıcık şeylerle yetinen ya da bilmedikleri şeyleri çok iyi biliyormuş gibi yapıp övünenlerden değildi. Aksine bu bilgi birikimine rağmen çok az şey bildiğinin farkındaydı ve bundan müthiş rahatsızlık duyuyordu.

4-Kişiler bilmedikleri için kötüdürler,bilseler kötü olmazlar. Aklımızın iyiye ermesi bir bilgi işidir,bunun için bilgimizi artırmak çok önemlidir.Sokrates doğru ile yanlışı birbirinden ayırma yeteneğinin toplumda değil insan mantığında yer aldığına inanıyordu.

Sokrates 'in yaşantısında çok soru sorulduğu görülmüştür.Bunun sonucunda devletin tanrılarını tanımadığı ve gençlerin düşüncelerini bozduğu için ölüme mahkum edilmişitir. Sonuç olarak en korkulan kişiler soru soran kişilerdir.Sorulara cevap vermek o kadar sakıncalı değildir.Tek bir soru bin cevaptan daha güçlü olabilir.

Sizin içinizde de bir Sokrates yaşıyor mu? İçinizde hayatınızı feda edebilecek sorularınız yatıyor mu?

1 yorum:

Sokrates'in Yeğeni dedi ki...

Sokrates'in nasıl öldüğünü biliyor musunuz? Okuyunca bir insanın nasıl bu kadar büyük olabildiğini gerçekten anlıyorsunuz...