5 Mart 2009 Perşembe

BREMEN MIZIKACILARI


Almanya gezisi esnasında Bremen şehrinde mutlaka Bremen mızıkacılarını görmek istedim.Ve bu isteğimi gerçekleştirme fırsatı buldum.Ne enteresan ki hikayesini hiç araştırmamıştım ve bu heykelin ne anlama geldiğini de bilmiyordum.Fotoğraflarını çektim ve uğuruna inanıldığı için eşeğin bacağından tutup bir dilek diledim.


Meğer bu heykel bir masaldan ortaya çıkmış.Grimm Kardeşlerin yarattığı fabl uslubuyla yazılan bir masalmış.Masalı okumakta gecikmedim ve çocukken neden hiç karşılaşmamışım diye düşünmeden edemedim.Masalın kahramanları bir eşek,bir köpek,bir kedi ve bir horoz.Yaşlandıkları için sahipleri tarafından öldürülmek istenmişlerdir.Ayrı yerlerde yaşarlar fakat aynı kaderi paylaşırlar.Eşek sahibinden çok eziyet görmüştür ve bu, canına tak etmiştir.Evinden çeker gider. Bremen'e gidip orda müzik yapmayı şarkı söyemeyi kafasına koyar.Bu hayalini mutlaka gerçekleştirmek ister.Yolda köpek ile karşılaşır ve onun da aynı dertten yakındığını görünce kendisiyle birlikte Bremen'e gelmek isteyip istemediğini sorar.Köpek bu fikri beğenir ve eşekle birlikte yol almaya başlar.Kedi ile horoz da yol ilerledikçe bu gruba eklenir ve artık dört kişi olmuşlardır.


Bremen'e yaklaşınca bir ışık fark ederler ve yakınlaştıkça bunun bir ev olduğunu kavrarlar.Eve yakınlaşıp camdan içeriyi görmek isterlerken haydutların evi soyduğunu ve her yeri darmadağan ettiklerini görürler.Ayrıca dolaptaki tüm yiyecekleri de yediklerini görünce bu dörtlü hemen bir plan uygulamaya koyulur.Eşeğin sırtına köpek,köpeğin sırtına kedi,kedinin sırtına da horoz biner ve camın arkasında bir dev görünümünü alırlar.Eşek der ki ' Haydi şarkı söylemeye başlayalım!!! ' Hepsinin sesi birbirine karışır ve çıkan büyük gürültüden haydutlar inanılmaz derecede korkarlar.Bir dev yada yaratığın olabileceğini düşünerek evi hemen boşaltırlar.


O gün bu gündür Bremen yakınlarındaki ev onların olmuştur ve adları da Bremen Mızıkacıları kalmıştır.Bu masalın kahramanları adına 1953 yılında bir heykel yaptırılmıştır.Böylelikle hiç unutulmayacaklardır... (Hikayenin aslını merak ederseniz internetten yada masal kitaplarından yararlanabilirsiniz.)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

enteresan bi hikaye ama galiba bu hikayenin altında yatan bi gerçek var işleri bitince sahipleri tarafından dışlanmaları ve sanki onca yıl hiçbirşey yapmamış gibi hayvanları katletmeye kalkması galiba suanki hayatımızda da var bu sütten kesilen inek yumurtadan kesilen tavuk vb. birçok hayvan gibi güzel bi hikayeydi ellerine saşlık